Biologische Kip

De kip
Onze biologische kip is een speciaal ras, een heel ander ras dan een gangbare kip. Het is een Franse kip, om precies te zijn de Hubbard JA757. 

Deze kip is gekozen omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om biologisch gehouden te worden. In vergelijking: een gangbare kip weegt na zes weken 2,2 kilogram, terwijl een Polderhoen na zes weken 1 kilogram weegt en na na 11 weken 2,6 kilogram. De kip krijgt dus de tijd om te groeien en dat is beter voor de kip en voor het vlees. Het vlees van de biologische kip heeft namelijk meer smaak en een stevigere structuur dan gangbaar kippenvlees. 

Verse kip verkoop

Wij verkopen het biologische vlees van onze vleeskippen niet alleen diepgevroren maar ook regelmatig vers. Onze kippen zijn van een langzaam groeiend ras.  

Verse kip

Verse kip hebben we om de 4 weken, de verse kip slachten we alleen op bestelling. Hoe werkt het? U kunt zich opgeven voor de nieuwsbrief. U krijgt dan automatisch bericht van ons als er verse kip te bestellen is. U kunt bestellen en op de afgesproken zaterdag uw bestelling op halen.

Bij de verse kip kunnen alleen de volledige kip, als hele kip of uit elkaar gesneden als vleespakket, gekocht worden. 

Hele kip            € 13,- per stuk

Kip in delen     € 15,- per stuk

Het pakket bestaat uit: 

 • 2 poten, 
 • 2 borstfilets 
 • 2 vleugeltjes. 
 • 1 karkas voor de soep

Het karkas dat kunt u samen met de vleugeltjes gebruiken om soep van te maken. U bestelt dus per kip en het is dus niet mogelijk om alleen de filet of alleen de poten te bestellen. Op deze manier kunt u de volledige kip gebruiken. Dit past precies bij het idee van de duurzame en verantwoorde pluimveehouderij. 

Losse delen van kip zoals, poten, dijen, filets en drumsticks hebben altijd in de winkel op voorraad. Vacuümverpakt en diepgevroren.

Aan welke eisen moet onze kip voldoen? Dat leest u in het artikel hieronder.

Onze kip is biologisch, wat betekent dat de kip aan verschillende eisen, die streng gecontroleerd worden, moet voldoen. In Nederland houdt Skal toezicht op de betrouwbaarheid van biologische producten. Elk gecertificeerd biologisch bedrijf in Nederland heeft een Skal nummer ons Skal nummer is: 025784

Zonder SKAL certificaat mag een bedrijf zich niet biologisch noemen! Het certificaat geeft u de garantie dat het ook echt volgens alle biologische regels van de Skal is geproduceerd. 

Met het voeren van  biologisch voer is een dier niet biologisch, het zegt nl niets over diergezondheid en antibiotica gebruik of het aantal gehouden dieren in een stal!  Men weet ook niet of dieren naar buiten kunnen en daglicht of frisse lucht in de stal hebben.

Voor de boer zijn dan namelijk alleen de regels van gangbaar van toepassing. Er kunnen dus veel meer dieren gehouden worden in een stal, zonder daglicht of uitloop en er kan zelfs antibiotica worden gebruikt. Het is dus een gangbare kip die alleen biologisch voer krijgt en voor de rest gangbaar is gehouden!

Waarom is biologisch duurder?

Het aantal kippen per vierkante meter is de helft van de reguliere kip. 10 i.p.v 20. Ook hebben ze daglicht in de stal, een uitloop buiten de stal en veel frisse lucht.

Daarbij heeft een biologische kippenboer veel hogere kosten, men moet voldoende grond rond de stal bezitten om de dieren naar buiten te laten. Het biologisch voer is veel duurder en de kip leeft veel langer dan de reguliere kip. 10 weken i.p.v 5 weken en een paar dagen. Ook zijn de kosten van certificering en controle duur.

Verder is het voer volledig biologisch en is gentech in het voer verboden. Antibiotica zijn preventief verboden. Indien echt nodig mag een dierenarts dit voorschrijven maar dit gebeurt heel zelden.


 • Het voer moet bestaan uit biologische grondstoffen en minstens 20% van de grondstoffen komt uit de buurt van het bedrijf. 
 • Het voer moet ook hele granen bevatten en niet alleen meel.
 • Voor het voer mogen geen genetisch gemodificeerde grondstoffen gebruikt worden.
 • Hormonen en andere groeibevorderende stoffen mogen niet gebruikt worden.
 • Onze kippen worden ongeveer 10 à 11  weken oud. 
 • Preventief gebruik van medicijnen, waaronder antibiotica, is verboden.
 • Een biologisch product kunt u herkennen aan het Europese biologische logo (links) en het EKO-keurmerk (rechts).

Biologische kip voor de prijs van scharrelkip

Wij verkopen onze kip voor een veel lagere prijs dan in de winkel, dit omdat u het rechtstreeks bij de boer koopt en er verder geen tussenhandel bij komt.

Antibiotica
Door het kiezen van een sterk ras, de juiste voeding en goede leefomstandigheden bouwt onze kip een optimale natuurlijke weerstand tegen ziektes op. Door de hoge natuurlijke weerstand blijven de kippen gezond en is er relatief minder uitval van kippen ten opzichte van de reguliere kip. Daarom kan de kan onze kip zonder antibiotica gezond gehouden worden.


Kip vriendelijk
Onze kip wordt op een biologische manier gehouden en heeft daarom een veel diervriendelijker leven dan een gangbare kip maar ook diervriendelijker gehouden dan scharrelkip. De scharrelkip komt niet buiten, de biologische kip wel.

Een biologische kip leeft langer, krijgt biologisch voer, voor groot een deel uit de buurt van het bedrijf. De kip heeft  heeft meer ruimte en kan buiten rond scharrelen. Dit kip vriendelijke en volwaardige leven is beloond met het drie sterren Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming, zie de afbeelding hieronder. Dit kenmerk geeft aan dat een biologische kip een beter leven heeft dan een gangbare kip (geen sterren) en een scharrelkip (twee sterren).